Wave Jurering

Richtlijnen
De peddel is een belangrijk onderdeel van de sport en dient niet alleen om een golf te kunnen pakken, maar dient ook gebruikt te worden tijdens het surfen van een golf.

Algemene jureringsvoorwaarden
Een surfer moet kunnen laten zien dat hij in staat is de surfplank zowel tijdens de de transitiefase als tijdens het surfen van een golf goed beheerst en controleert. Een surfer moet radicale, goed gecontroleerde manoeuvres uit kunnen voeren met de peddel als essentieel hulpmiddel op de kritieke sectie van een golf met snelheid, kracht en “flow”. Innovatief en vooruitstrevend surfen, golfkeuze en variatie in manoeuvres worden meegenomen in de beoordeling. De surfer die deze criteria met de hoogste moeilijkheidsgraad en de meeste inzet uitvoert zal de hoogste score krijgen.

Beoordeling
De transitie (tijd tussen het einde van een golf en het inpeddelen in de volgende) dient staande uitegevoerd te worden. Behalve om veiligheidsredenen is knielend, liggend of zittend peddelen is geen onderdeel van sup-surfen, De surfer dient de gehele heat staand uit te peddelen. Staand inpeddelen in een golf en een heat staand uitvoeren levert een hogere score op dan zittend, knielend of liggend.

Juryleden kijken naar de volgende beoordelings-onderdelen tijdens het jureren:
– Inzet en moeilijkheidsgraad
– Snelheid, kracht en “flow”
– Manoeuvres
– Combinaties van manoeuvres
– Inzet van turns
– Gebruik van de peddel

Onafgemaakte manoeuvres worden niet beoordeeld.

Het is van belang dat de omstandigheden van de dag in aanmerking genomen worden tijdens de beoordeling. Ook wijzigingen in de omstandigheden dienen meegenomen te worden.

Schaal
0.0 – 1.9 = Minimaal
2.0 – 3.9 = Matig
4.0 – 5.9 = Redelijk
6.0 – 7.9 = Goed
8.0 – 10.0 = Uitstekend

Surfen
Als de peddel niet gebruikt wordt bij het uitvoeren van manoeuvres tijdens het surfen op een golf zullen de scores lager zijn dan wanneer de peddel wel functioneel gebruikt wordt. Kracht, inzet en radicaliteit en complexiteit van de manoeuvre bepalen daarna de score.

Start
Deelnemers starten vanaf het strand tenzij door de wedstrijdorganisator anders bepaald is.

Peddelgebruik
De peddel kan op 3 functionele wijzen gebruikt worden: als rem, als draaipunt en als versneller. Een surfer zal hogere scores krijgen als hij de peddel op een of meerdere van deze wijzen gebruikt. Niet functionele trucs als twirling of anders zullen niet tot extra waardering leiden.

Longboardsurfen vs vooruitstrevend surfen
Omdat de peddel ervoor zorgt dat een supboard met hoge snelheid en kracht van richting gewijzigd kan worden, zal jurering van stand up paddle surfing meer gericht zijn op performance georienteerde manoeuvres dan op conventionele longboardmanoeuvres. Cross-stepping, noserides en stijl zullen gewaardeerd worden ten opzichte van de moeilijkheidsgraad, kracht en inzet.

Voorrang
De surfer die zich het dichtst bij het brekend gedeelte van de golf of de top van de golf bevindt heeft voorrang zodra deze zich gereed maakt om de golf te gaan surfen.

Andere surfers dienen niet in te droppen op de surfer met voorrang. Indien indroppen hinder veroorzaakt voor de surfer met voorrang, zal, indien de meerderheid van de jury hier mee akkoord gaat, de op een na hoogste score met een factor 50% verminderd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s